In presa: Revista Business Woman Aprilie 2017

Leadership-ul este despre cum interacţionezi cu ceilalţi, în timp ce managementul este despre control
Autor Maria Niculescu

  

Ascultând-o pe Helga povestind despre munca ei ca facilitator al cunoaşterii de sine prin interacţiunea cu caii, m-am întors parcă în lumea senină a copilăriei, acolo unde adevărurile puteau fi spuse fără oprelişti, iar sentimentele se revărsau necenzurate. Am înţeles din interviul cu ea şi cu Toine că putem trăi frumos, în acord cu ceea ce simţim, atât în spaţiul intim, cât şi în zona profesională, că autenticitatea este cel mai bun răspuns la incertitudinea vieţii şi, poate, calea spre împlinirea noastră ca oameni. Programul de training în leadership “The Horse Connection” a început în 1998, iar de atunci, beneficiind de cunoaşterea ştiinţifică, dar şi de practica intensă cu echipe din companii diverse, oferă experienţe revelatoare pentru modul de funcţionare individual şi în grup la nivel organizaţional, cu scopul de a îmbunătăţi procesele interne de comunicare şi relaţionare într-un mod sustenabil. Nu este un program care te învaţă să călăreşti, ci unul care te ajută să te descoperi, în relaţie cu necuvântătorii, dar atât de expresivii cai, prin utilizarea intuiţiei şi a limbajului corpului într-un cadru sigur, plăcut şi lipsit de constrângeri. Învăţarea vine din interior şi îţi schimbă pentru totdeauna maniera de relaţionare. «Dacă vrei, schimbarea poate începe aici, stă în puterea ta», spune atât de frumos Helga, şi te invit să accepţi această provocare.

Interviu cu Helga Meurs, Horse Specialist şi Toine Kets, Managing Director, fondator “The Horse Connection“
 
Ce ne transmit caii, atunci când interacţionăm cu ei?
HM: Pentru mine, ei sunt ca nişte oglinzi, ei nu ne judecă. În timpul exerciţiilor, reacţionează în acord cu ceea ce sunt. Fiecare cal este unic, deci şi feedbackul sau reacţiile sale sunt particulare – calul reacţionează la ceea ce faci.
Este mai mult vorba despre ceea ce simte unul în raport cu celălalt…
HM: Şi conştientizarea a ceea ce eşti.
TK: Calul ascultă şi oferă un răspuns la ceea ce vede. Noi, oamenii, intrăm în dispute, avem propriile puncte de vedere, însă aceasta nu are nimic de-a face cu a ne asculta unii pe alţii. Dacă ne gândim la ceea ce înseamnă comunicare, la ceea ce reprezintă leadership-ul, ne gândim la dialog, care înseamnă înţelegere – eu înţeleg cu adevărat ceea ce spui? Iar atunci când am îndoieli sau nu înţeleg ceva, întreb, fără să judec, fără să vin cu ideile mele? Calul reacţionează fără nicio intenţie, este ceva pur.
Cum creăm relaţia cu caii?
TK: Atunci când intră în dialog, oamenii folosesc interpretări, însă relaţia cu calul este diferită. Uneori, oamenii spun că nu este un cal potrivit, că el nu vrea să lucreze, dar după câteva minute realizează că această manieră de relaţionare – de tipul «nu eşti bun», «ai greşit» – nu le foloseşte la nimic. Poţi să continui să crezi asta, însă nu vei învăţa nimic.
Dacă oamenii sunt deschişi, ceea ce se petrece în formarea noastră le dă acces spre o lume complet nouă, iar de aici pot învăţa. Asta facem noi.
HM: Este ceea ce face munca noastră extraordinară. Mediul de lucru este unul sigur, iar atunci când oamenii se simt în siguranţă, pot explora şi se pot exprima.
TK: Caii sunt total diferiţi de noi, aici nu este vorba despre competiţie.
Care ar fi diferenţele dintre femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte stilul de leadership, din cele observate în practica dumneavoastră?
TK: Ne place sau nu, majoritatea business-urilor sunt în continuare conduse de bărbaţi, iar atunci când se află în echipa managerială, femeile fie rămân aşa cum sunt, fie adoptă un comportament masculin, care nu le reprezintă în totalitate şi le supune unui stres suplimentar – îşi forţează limitele concentrându-se pe conţinut şi nu pe relaţii, fără a-şi utiliza inteligenţa emoţională. Femeile ştiu, în general, să creeze relaţii. Leadership-ul este despre relaţionare, implică lucrul cu incertitudinea în relaţiile umane. Or, femeile aflate în poziţii de leadership tind să se adapteze culturii masculine, ceea ce este în defavoarea lor, pentru că nu-şi folosesc atuurile.
HM: Iar comportamentul este incongruent. Revenind la training-urile noastre, calul reacţionează la asta – el nu reacţionează la ceea ce spui, ci la ceea ce eşti în interior, la gândurile şi la sentimentele tale.
TK: De fapt, calul poate simţi şi reacţiona şi atunci când te afli într-un dezechilibru. Şi nu contează că eşti bărbat sau femeie, dacă nu eşti în armonie cu tine, calul nu vine la tine.
HM: Este vorba despre încredere.
TK: Încrederea în tine, încrederea în ceilalţi şi în legătura dintre ele.
HM: Este vorba despre viaţă, de fapt.
TK: Iar business-ul este parte din viaţă.
Cum definiţi leadership-ul?
TK: Leadership-ul se referă la modul de a reacţiona, ca fiinţă umană, în organizaţii. Managementul înseamnă control. Şi nu ne dorim să vedem asta foarte des în viitor. Leadership-ul face diferenţa dintre un business de succes şi unul care se îndreaptă spre eşec. Este un aspect foarte important. Iar dacă vorbim despre businesswomen, dacă ele îşi folosesc talentul în materie de relaţii şi nu-i copiază pe bărbaţi, vor avea un succes mai mare decât aceştia.
HM: Relaţiile implică, de asemenea, grija faţă de oameni şi găsirea echilibrului.
TK: Să nu se înţeleagă că bărbaţii nu sunt lideri buni. Trebuie doar să fie mai conştienţi de ceea ce reprezintă relaţiile pentru echipe şi să aibă curajul să vorbească despre ele. În egală măsură, ei sunt acolo unde sunt pentru a oferi feedback şi complimente. Ca lider, acţionezi prin tine însuţi.
HM: Este necesar să existe o punte între angajaţi, ca membri ai unei echipe, lideri şi manageri. Dacă te simţi în siguranţă, poţi comunica într-un mod eficient. Iar noi, în cadrul exerciţiilor, putem observa limitele şi modul în care sunt ele puse în cadrul organizaţional; şi nu le privim neapărat ca pe ceva rău, fiindcă uneori ai nevoie de spaţiu. TK: Oamenii care sunt foarte stricţi cu ei înşişi nu sunt atenţi la limite, nu ştiu până unde pot merge într-o organizaţie. Leadership-ul este şi despre a avea un spaţiu personal, despre a-ţi păstra libertatea. Atunci când îi spui unui cal „Stop!”, calul se opreşte şi nu consideră că-l pedepseşti.
HM: Nevoia de comunicare devine foarte clară într-un astfel de context.
TK: Majoritatea oamenilor spun „Stop!” atunci când este prea târziu.
Cum este învăţarea în această metodă? Mai rapidă decât în mod tradiţional?
TK: Este mai rapidă şi mai intensă, pentru că, într-un training standard, îi înveţi pe oameni o serie de abilităţi, dar nimic nu garantează schimbarea. Când lucrezi cu caii, lucrurile se petrec în interiorul tău, inevitabil, şi atunci învăţarea este mult mai rapidă; este o învăţare din suflet, care te schimbă pentru totdeauna, în doar două zile. Oamenii învaţă unii de la alţii, se adaptează unii la ceilalţi şi stabilesc următorii paşi. Iar asta îţi dă un sentiment înălţător, te umple de emoţie şi lucrul curge firesc. Când simt asta, singurul feedback pe care îl pot da este: „păstraţi această stare, luaţi cu voi aceste sentimente pentru viitor şi lucraţi împreună.”


Interviu realizat de Maria Niculescu
Foto oferite de “The Horse Connection”

Apărut în Business Woman 77
 

There are no comments

*
*
*