The Horse Connection

O echipă de management din Rusia a vizitat Bucureștiul pentru un workshop de 3 zile cu noi. Obiectivul principal al acestor trei zile a fost dezvoltarea unei echipe care să funcționeze impecabil pe o piață dificilă, plină de provocări. Această companie din domeniul bunurilor de consum cu mișcare rapidă (FMCG) are oportunități uriașe în Rusia și în țările CSI în următorii ani. În ciuda sancțiunilor impuse companiilor occidentale, au reușit să își sporească cifra de afaceri și cota de piață (creștere de două cifre). Din păcate pentru această echipă, a schimbat mai mulți directori generali într-o perioadă scurtă de timp. Și niciunul nu a fost interesat de crearea unei adevărate echipe. Unul dintre rezultate a fost că fiecare manager își asuma propriile responsabilități, însă numai pentru echipa sa. Iar când lucrurile nu mergeau cum trebuie au început să dea vina unul pe altul și au ajuns să nu mai aibă încredere unii în alții. Actualul director general avea sarcina de a construi o echipă reală, cu care să lucreze timp de mai mulți ani. 
I-am dus la Maggies Ranch, un loc minunat cu un peisaj montan splendid, la Râșnov. Am vrut să începem prima zi cu The Horse Connection, abordarea noastră unică pentru leadership și dezvoltarea echipei. Avem experiență în activități în care folosim cai, în special în exerciții de echipă, unde oamenii stabilesc conexiuni reale unii cu alții și încep să aibă încredere unii în alții. Dimineața am avut sesiuni individuale, în care fiecare participant a primit diferite sarcini individuale. Fără hățuri sau cravașă, participanții au realizat că pot conduce un cal, că-l pot determina să meargă la pas, la trap sau chiar în galop. Doar folosind limbajul corpului și puterea voinței. Oamenii au fost foarte emoționați când și-au dat seama că realizează o conexiune atât de puternică cu animalul acela minunat. Calul le-a dat încrederea de care aveau nevoie pentru a-și îndeplini sarcina alocată, iar încrederea a fost reciprocă. Începuse magia. După-amiaza am rezervat-o pentru câteva exerciții special concepute pentru această echipă. Provocarea pentru ei a fost să comunice cu atenție, să se înțeleagă unii pe alții și să dezvolte încrederea.
După ziua petrecută alături de cai deja era clar că se înțeleg mai bine unii pe alții și că revenise încrederea în echipă. Senzația s-a intensificat seara, în jurul focului, în vârf de deal, privind în jos spre luminile orașului (Râșnov și Brașov). Au început să împărtășească povești de viață impresionante.
În cea de-a doua zi am continuat să ne concentrăm asupra echipei, descriind ce înseamnă, în ochii lor, echipa ideală. Am descris diferența dintre situația actuală și situația ideală, iar participanții s-au gândit la acțiuni și și-au luat angajamente unii față de ceilalți.
În ultima zi am tras concluzii privind cele petrecute în primele două zile și ne-am întors la București. Acolo îi aștepta provocarea supremă. Urmau să gătească propria cină. Daniel Wendorf de la Societe Gourmet a creat rețetele pe care trebuia să le prepare. Știam că nu mai făcuseră asta și că trebuie să lucreze cu produse pe care nu le mai văzuseră niciodată. Rar am văzut o echipă atât de plină de entuziasm, cu atâta pasiune! Au lucrat împreună impecabil și au evidențiat lucrurile care au mers bine și la ce a fost bun fiecare. Și le-a plăcut foarte mult.
Cu complimente și cu o evaluare excelentă, am putut spune: Misiune îndeplinită!

Pentru a afla mai multe informații despre Horse Connection, puteți vizita: www.horseconnection.ro