Evaluarea MBTI

Adesea, atunci când începem sesiuni de coaching individual sau în echipă aplicăm inventarul de personalitate cu indicatorul tipologic Myers-Briggs (MBTI). Ne numărăm printre puținii practicieni certificați din România.   
Scopul inventarului de personalitate Myers-Briggs Type Indicator
® (MBTI®) este să faciliteze înțelegerea și utilizarea tipurilor psihologice descrise de C. G. Jung. În esență, această teorie afirmă că multe dintre variațiile aparent aleatorii ale comportamentului sunt, de fapt, ordonate și consecvente, datorându-se unor diferențe de bază între modurile în care indivizii preferă să își folosească percepția și judecata.
"Percepția implică toate modalitățile de a deveni conștienți de lucruri, oameni, întâmplări sau idei. Judecata implică toate modalitățile de a trage concluzii privind cele percepute. Dac oamenii sunt sistematic diferiți prin ceea ce percep și modul în care ajung la concluzii, este absolut rezonabil să fie diferiți și în funcție de interese, reacții, valori, motivații și abilități."
Atunci când au dezvoltat indicatorul tipologic Myers-Briggs [instrumentul], scopul lui Isabel Briggs Myers și al mamei sale, Katharine Briggs, a fost să contribuie la înțelegerea teoriei tipologiilor. În dezvoltarea și aplicarea instrumentului MBTI au urmărit două scopuri:
Identificarea preferințelor de bază pentru fiecare dintre cele patru dihotomii specificate sau implicite în teoria lui Jung.
Identificarea și descrierea celor 16 tipuri de personalitate care rezultă din interacțiunea preferințelor."
Instrumentul MBTI identifică preferințele, nu măsoară particularități, abilități sau caractere. Instrumentul MBTI este diferit de multe alte instrumente psihologice, și de multe alte teste de personalitate.
Cel mai bun motiv de a alege instrumentul MBTI pentru a descoperi propriul tip de personalitate este că sute de studii efectuate în ultimii 40 de ani au demonstrat validitatea și fidelitatea acestui instrument. Cu alte cuvinte, măsoară ceea ce își propune (validitate) și produce aceleași rezultate când este aplicat de mai multe ori (fidelitate). Atunci când doriți un profil corect al tipului dumneavoastră de personalitate, întrebați dacă instrumentul pe care doriți să îl utilizați a fost validat.
Teoria tipurilor psihologice a fost introdusă în anii
’20 de Carl G. Jung. Instrumentul MBTI a fost dezvoltat în anii ’40 de Isabel Briggs Myers, iar cercetările inițiale au fost efectuate în anii ’40 și ’50. Aceste cercetări continuă, oferind informații actualizate despre tipurile psihologice și aplicațiile acestora. Milioane de oameni din întreaga lume au folosit testul indicatorului tipologic, publicat prima dată în 1962.