Povestea olandezului care a pariat pe România
Autor: Bianca Dobrescu | vineri, 21 aprilie 2017
Dacă pentru unii criza financiară s-a tradus în „sapă de lemn“, pentru alții a fost o oportunitate nemaipomenită de a face investiții inspirate. Este și povestea lui Toine Kets, căruia businessul gândit într-o perioadă difici lă i-a adus aproape 500.000 de lei în 2016.
Toine Kets se afla într-o scurtă vacanţă atunci când a avut primul contact cu România. Pentru el, anul 2005 a fost, cumva, anul tuturor posibilităţilor. Pe atunci, s-a lăsat plăcut surprins de plaiurile noastre, intrigat de curiozitatea şi setea românilor de schimbare, şi a identificat o oportunitate în dezvoltarea unui business de consultanţă şi coaching aici, după modelul pe care-l avea deja în Olanda.
Deşi iniţial a studiat chimia, l-a atras mai mult tot ce ţine de domeniul resurselor umane, căruia mărturiseşte că i se dedică 24/24. Actinote, firma sa, oferă un program de training uşor atipic, menit să facă din oameni nişte leaderi mai buni cu ajutorul cailor, numit The Horse Connection.
Se ştie, atunci când eşti în şa, dezvolţi o relaţie de parteneriat cu calul. Aici unul dictează, comandă, în timp ce celălalt respectă, execută, fără a fi însă forţat. Calul se supune datorită încrederii pe care o câştigă în partenerul care îi dă aceste comenzi. Pornind de aici, The Horse Connection, cu toate că nu este un curs de echitaţie, oferă posibilitatea participanţilor să dezvolte o relaţie cu calul, fără să urce în şa. De exemplu, ei primesc sarcini individuale şi trebuie să conducă animalul, să îl facă să vină spre participanţi sau să alerge, folosind doar limbajul corpului. Pentru o astfel de sesiune, de două zile, preţul este în jurul a 5.000 de euro pentru un grup de 10 persoane, însă diferă în funcţie de program şi de cerinţele clientului. Până acum, peste 800 de persoane au participat la programul de coaching şi leadership Horse Connection.
Profil de antreprenor
În 2005, Toine Kets avea o companie de consultanţă în Olanda, iar datorită modului în care interacţiona, a avut prilejul să cunoască tot felul de oameni, printre care şi români care deţineau o subsidiară în România. „Ei m-au rugat să îi ajut. La acel moment, mi-a venit ideea de a începe un business. Am văzut că oamenii în România aveau nevoie şi-şi doreau foarte mult o schimbare“, îşi aminteşte el.
Dacă la început a vrut să-şi împartă timpul 50% în România şi 50% în Olanda, cu timpul i-a plăcut mai mult în România, aşa că a decis să se stabilească aici. Acum, are în jur de 10-200 de participanţi la workshop-uri pe zi, iar atunci când face teamcoach, 10 oameni.
Antreprenorul estimează că, în viitorul apropiat, economia va creşte în România. Și compania sa, de asemenea. Anul trecut, a avut venituri de circa 470.000 de lei, iar în primul trimestu din acest an 100.000 de lei.
Una dintre cele mai impoartente decizii pe care le-a luat vreodată spune că a fost să renunţe la un job foarte bun la Philips şi să-şi înceapă propria afacere în Olanda. Iar a doua ar fi decizia de a începe un business aici, în România.
În ceea ce priveşte mediul de business de la noi, afaceristul vede foarte mulţi români care iau iniţiativă când vine vorba de antreprenoriat. „Întâlnesc foarte mulţi oameni care vor să-şi pornească propriul business. Cred că acesta va fi trendul în România, în curând. Vom vedea foarte multe businessuri mici şi interesante“. Îi place mesajul lui Steve Jobs: „Rămâi înfometat, rămâi nesăbuit“, şi asta recomandă şi el tinerilor. Ingredientele pentru un business de succes în opinia sa? „Gândeşte înainte să începi. Porneşte doar cu lucrurile mici la care eşti cu adevărat bun. Să ai mereu bun-simţ şi să nu renunţi“, conchide Toine Kets.
5 lecţii învăţate în afaceri:
1) Să te concentrezi pe ceea ce faci;
2) Să înveţi şi să te îmbunătăţeşti în fiecare zi;
3) Să rămâi cu valorile tale;
4) Să nu te opreşti să te întrebi;
5) Să fii puţin încăpăţânat.
Toine Kets recomandă 5 cărţi de business:
1) „Good to Great“ de Jim Collins;
2) „Business exposed“ de Freek Vermeulen;
3) „Theory U“ de Otto Scharmer;
4) „Flow“ de Mihaly Csikszentmihalyi;
5) „The Southwest Airlines Way“ de Jody Gittell.
There are no comments