In presa: Cariere Iunie 2017

Echilibrul între muncă și viață. Întrebări esențiale despre viață, la locul de muncă


Sunt din ce în ce mai mulți oameni care îmi pun întrebări ce depășesc sfera vieții profesionale. În urmă cu câteva săptămâni, Mirela mi-a cerut să fac coaching cu ea. Când am întrebat-o pe Mirela, pe care am cunoscut-o cu câteva săptămâni înainte, în ce domeniu sau domenii are nevoie de sprijinul meu, mi-a spus: ”Știi, eu de fapt nu am o viață nefericită, dar cred că îmi lipsește ceva, un lucru esențial. Am propria mea afacere care merge bine, am o echipă bună de angajați, lucrăm bine împreună. Pot avea un trai bun de pe urma afacerii. Dar totuși… îmi lipsește ceva esențial. Nu sunt atât de fericită precum mi-aș dori să fiu.”
Ea nu este singura persoană cu care fac coaching și care nutrește astfel de sentimente de nefericire. Deși sunt din ce în ce mai mulți oameni care îmi pun întrebări ce depășesc sfera vieții profesionale, întrebări esențiale despre viaţă - Cum pot avea o viață fericită, cum vreau să-mi trăiesc viața, cine sunt eu? - cu toate acestea, în majoritatea organizațiilor nu se alocă timp pentru a discuta despre acest gen de probleme existențiale. Doar muncești din greu și îți folosești talentul. Şi, dacă ai o problemă de genul acesta, este doar o chestiune de management al timpului. Sau începi să te îndoiești de competențele tale. Şi dacă continui să-ți pui aceste întrebări esențiale, mai bine citești o carte despre acest subiect sau te duci la un seminar.
Dar de ce își pun oamenii astfel de întrebări? De ce nu suntem preocupați doar de aspectele legate de muncă? De ce ne punem toate aceste întrebări esențiale? Se pare că în trecut nu aveam parte de astfel de întrebări. O mare parte a răspunsului o putem afla din istorie. Cu 20-30 de ani în urmă, aveam tipare destul de stricte. Putem să ne uităm, de exemplu, la părinții noștri. Erau destul de stricți în ceea ce însemna bine sau rău, la felul în care să se comporte şi ceea ce era necesar pentru a fi un membru decent în societate. Atunci când puteai avea grijă din punct de vedere financiar de familia ta și mergeai în mod regulat la biserică, erai pe drumul cel bun. Și apoi nu mai vorbim de perioada comunismului, când exista un tipar chiar mult mai riguros.
Tiparele societății din ziua de azi sunt tot mai confuze și nu mai poţi să verifici cu exactitate dacă ești o persoană ”cum trebuie”. Pentru că, acum, aproape orice este posibil. De la relații, la a avea sau nu copii. Unde locuiești și unde lucrezi etc. Atunci, cum să ştii dacă ești pe calea cea "dreaptă”? Numai tu te poți cunoaște pe tine însuți. Cine altcineva îți poate servi drept referință? Prietenii? Colegii? Părinții? Acesta este motivul pentru care majoritatea dintre noi își pune aceste întrebări legate de viață.
Adeseori, nu ne dăm seama cât de importantă este munca în viața noastră. Oamenii din România lucrează multe ore. Zece ore pe zi nu reprezintă excepţia. În aceste cazuri, oamenii petrec 30% din timpul lor la muncă, tot 30% pentru familie şi prieteni şi 40% din timp îl petrec dormind și călătorind. Şi includem aici și weekend-ul. Deci, eu cred că este foarte important să ne gândim la acele întrebări despre viaţă. Atunci când nu vom mai încerca să răspundem la aceste întrebări, ne vom pierde pasiunea, energia și, în final, nu vom mai fi nici măcar o umbră a propriei noastre persoane. Răspunsurile la aceste întrebări nu sunt ușoare sau vagi, ele pot fi foarte practice. Vă dau un exemplu pe care îl puteți exersa singuri.
În timpul ședințelor mele de coaching, le cer oamenilor deseori să se întoarcă în trecutul apropiat și să se gândească la o zi de muncă în care au mers acasă fericiți. O zi în care chiar au avut sentimentul: Aceasta a fost o zi excelentă de muncă. Atunci când clientul își aduce aminte de o astfel de zi, următoarea mea întrebare este: Ce anume a făcut ca această zi să fie atât de specială pentru tine, ce s-a întâmplat, ce ai făcut tu sau chiar ce nu ai făcut? Clienții vin cu exemple concrete. Și cu aceste exemple în minte mergem mai departe: De ce este nevoie pentru a face fiecare zi să fie specială? Și cum poți să te străduiești să faci asta de acum încolo. Acesta este un pas mic, dar esențial pentru a face o schimbare reală.
Dacă faci acest exercițiu și nu poți identifica o zi ”specială”, gândește-te mai bine. Dacă nici așa nu poți găsi o zi ”specială”, poate ar fi mai bine să îți cauți un alt loc de muncă și să îți urmezi pasiunea și talentul.    
  

There are no comments

*
*
*